Кавбуз - одна з нових культурних рослин, одержана
оригiнальним способом при
допомозi дiї препаратiв нуклеїнових кислот кавуна i гарбуза, що має свiтовий прiоритет. Кавбуз, об'єднуючи характернi властивостi батькiвських форм (кавуна i гарбуза), має на 20-30% вищу врожайнiсть, приємний смак. Вiн може використовуватись як кормова i дiєтична рослина, бо мiстить
значну кiлькiсть каротину i понад 15% цукрiв, переважно фруктози, а також сахарозу i глюкозу, клiтковину, пектин, бiлки, фiтин, фосфорнi сполуки,
ферменти, вiтамiни А, В, С, В2, РР, ґ, мiнеральнi речовини (калiй, кальцiй, магнiй, залiзо, кобальт).
Кавбуз
займає одне з перших мiсць серед культур -джерел каротину. Наявнiсть значної
кiлькостi бета-каротину в кавбузi забезпечує протипухлинний ефект, а також має
значення в профiлактицi i лiкуваннi атеросклерозу. З профiлактичною метою
необхiдно вживати не менше 100 г кавбузної маси на добу, що забезпечує
необхiдну для органiзму добову кiлькiсть бета-каротину - 20 мг.
Завдяки наявному комплексу пектинiв i iнших
бiологiчно активних речовин кавбуз i продукти його переробки (сiк, джем, пюре,
варення, сухий порошок, та iн.) є ефективним засобом для виведення з органiзму
важких металiв i радiонуклiдiв. Цi продукти рекомендовано при загальному
виснаженнi органiзму, для дитячого i дiєтичного харчування при дiабетi,
захворюваннях печiнки, нирок, серцево-судинної i нервової системи, порушеннях
обмiну речовин (ожирiння, подагра, набряки), статевих розладах, особливо при
iмпотенцiї i аденомi простати у чоловiкiв.
Кавбуз може використовуватись як ефективний
радiопротектор та антиоксидант при радiацiйному опромiненнi, що важливо для
запобiгання наслiдкiв Чорнобильської аварiї. Велике значення в цьому вiдiграють
харчовi волокна, до яких вiдносяться пектиновi речовини, клiтковина. 500 г
кавбузу на день забезпечує половину добової потреби в харчових волокнах.
Бiологiчне значення пектинiв, i в цiлому харчових волокон, проявляється в їх
здатностi зв'язувати радiоактивнi частини та продукти радiолiзу та виводити їх
з органiзму. З пектином зв'язуються також важкi метали та токсичнi речовини.
Встановлено, що 1 г пектину здатний зв'язувати вiд 160 до 420 мг стронцiю.
Iнститутом оздоровлення i вiдродження народiв
України спiльно з АО фiрма КЕБОС i iнститутами гiгiєни харчування Нацiональної
Академiї Наук та Мiнздоров'я України розробленi технiчнi умови на випуск
дослiдної партiї пюре з кавбузу для харчування i оздоровлення дiтей, особливо
зони Чорнобильської катастрофи.
Насiння кавбуза на протязi 20 поколiнь
зберiгає промiжну округлу форму з жовтувато-коричневим забарвленням верхньої
оболонки, що нагадує насiння кавуна, i другою оболонкою бiлого кольору, яка
виявляється пiсля зняття верхньої i нагадує оболонку насiння гарбуза.
Корiнь стержневий, стебло гiллясте довжиною до
3-х метрiв, листя велике, закругленої форми.
Ягода смугасто-зеленого з оранжевим вiдтiнком
кольору, маса її до 25-65 кг, кiлькiсть переважно три-чотири на один кущ.
Оболонка тонка, мiцна, тому добре зберiгається. М'якуш оранжевого кольору,
м'який, його товщина досягає 4-7 см.
Кавбуз дає високi врожаї на рiзних грунтах при
звичайнiй для гарбузових культур агротехнiцi вiд пiвденних районiв до широти
Москви. На протязi тривалого часу не переопилюється. При
молекулярно-генетичному аналiзi цiєї рослини встановлено наявнiсть вiдмiнностей
у складi нуклеотидiв геномної ДНК порiвняно з кавуном i гарбузом, а також
складу бiлкiв i цукрiв, що пiдтверджує перспективнiсть використання такого
методу одержання нових форм рослини. Зараз на основi кавбуза одержано
високоолiйну форму рослини "Кавбудек", вмiст високоякiсної олiї в
насiннi досягає 45-55%.
Способи застосування.
Кавбуз використовують для харчових потреб, для профілактики і лікування різних
захворювань.
Насiння кавбуза, як i гарбуза звичайного,
ефективний глистогiнний засiб. Вони кориснi дiтям, вагiтнiм жiнкам, лiтнiм
людям понад 65-70 рокiв, коли небажанi хiмiчнi глистогiннi препарати.
При нирково-кам"янiй i
жовче-кам"янiй хворобi, подагрi, пухлинах простати, атеросклерозi,
передчасному старiннi i склерозi вживають олiю з насiння по 20-30 крапель три
рази на день на протязi 1-2 мiсяцiв.
При набряках, хворобах печiнки, нирок,
артритах, атонiї кишечника, передчасному старiннi, атеросклерозi, дiабетi,
ожирiннi, екземi i псорiазi вживають свiжий м'якуш або продукти його переробки
без обмежень.
Продуктивнiсть домашнiх тварин i птицi при
згодовуваннi кавбуза значно пiдвищується.
Сорт гарбуза «Кавбуз Здоров’яга» занесений в
Державний реєстр сортів України (свідоцтво № 05119 від 12.02.03).
За результатами конкурсу
Міжнародної Асоціації «Допомога родинам Чорнобиля» на кращий фармацевтичний
препарат, лікувальний засіб, продукт харчування, що сприяє виведенню
радіонуклідів з організму людини і її оздоровленню, Кавбуз і
лікувально-профілактичні вироби з нього нагороджено Знаком Благодійства «За
допомогу родинам Чорнобиля SOS-86» (диплом № 006 від 26.04.96 р.).
Вийшло дві книги про
кавбуз:
1. Потопальський А.I., Юркевич Л.Н., Воробйоа
I.I. Ходить кавбуз по городу -Київ: ДВПП Мiннауки України. -1999, -42с.
2. Потопальський А.І, Юркевич Л.Н., Воробйова
І.І. Кавбуз – найбільша у світі цілюща ягода –Вінниця: “Нова книга” -2004,
-80с.
Немає коментарів:
Дописати коментар